Hem


E-post   Om oss   Forum/Blogg   Moskéguiden   Kal         
fors.jpg  Klicka här för att se dagens datum i Hijri


Lär dig utföra bönen

Det allra viktigaste som du, som nykonvertit, ska börja med är att utföra dina obligatoriska dagliga böner. Så fort du uttalat vittnesbörden "Alshahada" så är det en obligatorisk plikt att du börjar med dina böner. Med bönerna etablerar du en daglig kontakt med din skapare Allah(swt).

Det kan kännas svårt att lära sig bönen och tvagningen, men eftersom man upprepar samma procedur fem gånger dagligen så kommer det att kännas mycket lätt i fortsättningen. I dina första böner så får du gärna ha en fusk lapp i handen och läs från den tills du känner att du kan texten utantill.

Innan man utför sin bön så ska först följande vara uppfyllda:
  1. Tiden för bönen är inne.
  2. Tvagning, se flashvideon längst ner på denna sida för att veta hur man utför tvagningen.
  3. Hitta "Qibla" dvs. riktningen mot "Kaba" som ligger i Mecka.
  4. Vara rätt klädd: Det viktigaste är att din "Awra" är täckt. Mannens Awra utgörs av området mellan naveln och knäna. Vid utförandet av bönen bör också mannens axlar vara täckta. Kvinnans Awra utgörs av hela kroppen utom ansikte och händer. Det är önskvärt att den bedjandes kläder inte är för åtsittande eller för genomskinliga.
  5. En ren plats att stå på med ansiktet mot Qibla när man utför bönen. Man kan också använda en bönematta, men den är inte obligatorisk.

För att hitta Qibla-riktningen, dvs. riktningen mot Kaba så finns det en speciell kompass som många muslimer använder sig utav.

Det finns dock andra enklare knep att hitta riktningen utan kompass, "Nöden är uppfinningarnas moder" som man brukar säga :-).

1. Om du har tillgång till Internet så kan du använda tjänsten "Qibla" som du kan hitta i menyn till vänster. Skriv bara in din stad så får du Qiblariktningen.

2. Om du bor i Sverige eller skandinavien, så kan du använda dig av "Parabolantennsmetoden". Ofta är parabolantennarna riktde mot söder, nästan i samma riktning som Kaba. Titta på några parabolantennar, med samma riktning, runt omkring dig och stå i samma riktning och vrid dig sedan ca 10 gradar mot vänster, då har du hittat Qibla.

3. Låt oss säga att det är natt eller befinner dig i ett område där det inte finns några parabolantennar, då får du här en tredje metod. Stå upp med dina armar uppstäckta i sidled, peka din vänstra arm mot öst och din högra arm mot väst med ansiktet raktfram. Vrid dig (din kropp) sedan ca 10 gradar mot vänster, då har du hittat Qibla. Hitta väderleken med hjälp av solnedgång och uppgång eller fråga någon om det om det är natt, du är på resande fot eller inte känner till området för att kunna orientera dig.

4. Om du mot alla odds inte kan orientera dig mot Qibla, efter det du gjort vad som stod i din makt, stå bara mot en riktning och gör din bön som vanligt. Visar det sig sedan att riktningen inte stämde behöver du inte göra om bönen, den är insha Allah accepterad ändå. Ovanstäende metoder gäller också grovt alla de länder som ligger på en rak linje mellan Skandinavien och Mekka.

Nästa steg är att göra tvagningen och utföra bönen. Nedan har vi samlat en hel del information för dig, i form av texter som du kan skriva ut och lätt ta med dig och läsa i lugn och ro. Vill du se hur man utför bönen i praktiken så har vi förberett för dig en mycket bra flashpresentation som visar hur man gör tvagningen och hur man utför bönen.

Längst ned hittar du också en mycket bra videofilm, där en kunnig person förklarar bönen på engelska och visar exakt hur profeten Mohammed (saw) utförde bönen.

Till höger har vi samlat för dig ett antal bra länkar som handlar just om bönen och hur man utför dem. Om du fortfarande känner dig osäker när det gäller bönen och föredrar istället att någon kunnig syster eller broder ska visa dig och hjälpa dig med det skriv till tjänsten "Syster-Online" som du hittar på ingångssidan och ange i vilken stad du bor så ska vi försöka hitta en syster eller broder som ska hjälpa dig med det insha Allah.


Textmaterial om bönen:

Nr Läs Save
1 Bönen - Salah
2 Bönehandbok


Om du inte kan spela upp nedanstående flashvideo så saknar du gratisprogramet "Flashplayer" som du kan ladda ner från:Flashmaterial om hur man utför bönen

Svenska

Men(En)

Women(En)

للنساء

للرجال
Video om hur man utför Wudu, tvagning:

Flashvideo på engelska om hur man utför tvagning
Video om hur man utför bönen:

Flashvideo på engelska om hur profeten(saw) utförde bönen

Flashvideo på engelska om hur man utför tvagning och bönen
  
Lyssna på böneutrop (Athan):

Lyssna på böneutrop


©Copyright  || E-post
www.konvertitguiden.com

Länktips om bönen:

Svenska:
Lär dig bönen
Salat.se
Salah (bönen)
Utför bönen


English:
To pray


كوردى :
چۆن نوێژ ده كه ی


العربية :
moslim.se
تعلم الصلاة للرجال
تعلم الصلاة للنساء